Aldatan Eşi Almaya Giden Eş Affetmiş Sayılmaz
Evlilik içerisinde başkası ile ilişki yaşayan eşi yani zina yapan eşi almaya gitmek Yargıtay tarafından görüşme yapma kapsamında değerlendirilmekte olup af sayılmamaktadır. Yani aldatılan eş aldatan eşi almaya gitmişse ve diğer eş geri dönmediyse bunu sadece görüşme yapmış olarak kabul etmekte ve aldatılan eşin aldatan eşi affettiği anlamına gelmediğini kararlaştırmaktadır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 2012/26115 E., 2013/11574 K. Ve 25.04.2013 tarihli kararı şu şekildedir.
“…Taraflar arasındaki "boşanma" ve "karşı boşanma" davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-davalı (koca) tarafından; her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davalı-davacı kadının değişik erkekleri eve aldığı ve Mehmet isimli şahısla da uzun süredir ilişki yaşadığı ve böylelikle davalı-davacı kadının zina eyleminin gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacı-davalı kocanın eşiyle barışmak ve onu eve getirmek için gittiği, kocanın bu eyleminin af niteliğinde bulunduğu belirtilerek kocanın davasının reddine karar verilmiş ise de; kocanın eşini almak için gitmesinin af niteliğinde bulunmadığı ve eşiyle görüşmek için gittiği, davalı-davacı kadının gelmek istememesi ve eşine küfür etmesi üzerine, kocanında eşini bıçakladığı gerçekleşmiştir. Gelişen olaylar kocanın eşini affetiği ve olayları hoşgörü ile karşıladığını göstermez. O halde, davacı-davalı kocanın boşanma davasının da kabulüne karar vermek gerekirken, kocanın davranışlarının af niteliğinde kabul edilerek yazılı şekilde ret kararı verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple kocanın reddedilen boşanma davası yönünden BOZULMASINA, bozma nedenine göre kadının boşanma davası ve fer'ileri yönünden yeniden hüküm kurulması gerektiğinden, davalı-davacı kadının boşanma davasına ve fer'ilerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.25.04.2013
Yukarıdaki içtihattan anlaşılacağı üzere benzer boşanma sebeplerinin bile farklı sonuçlar doğurmuş ve somut olayın içeriğine göre mahkemece farklı şekilde değerlendirilmiştir. Boşanmaya sebebiyet verileceği düşünülen olaylar, yüksek mahkemelerin de farklılık gösteren içtihatlarından da anlaşılacağı üzere olayın mahkemeye sunulma şekline göre bile farklılık göstermekte olup dava açılmadan önce avukata danışılması veya sürece avukat ile başlanılması elzemdir.
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!