AVUKATA HAKARET ETMEK KAMU GÖREVLİSİNE HAKARET SUÇUNU OLUŞTURUR
AVUKATA HAKARET ETMEK KAMU GÖREVLİSİNE HAKARET SUÇUNU OLUŞTURUR
4515 S. Avukatlık Kanunu md.1 gereğince avukatlık kamu hizmeti ve serbest bir meslektir ve avukatlar yargı görevini yerine getirmektedir. Yargı görevini yerine getiren kişilere karşı işlenen suçlar kamu görevlisine karşı işlenen suç olarak kabul edilmektedir ve cezalar da ona göre belirlenmektedir. Kanun koyucu tarafından da bu husus kimi suçlar açısından nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Hakaret suçu TCK md.125’te düzenlenmiştir ve ilgili hüküm hakaret suçunun kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi halinde verilecek cezanın alt sınırının bir seneden aşağı olmayacağını düzenlemiştir. Nitekim Yargıtay 18. Ceza Dairesi de avukatın görevi sırasında kendisine karşı işlenen suçlarda failin kamu görevlisine karşı suç işlemiş kabul edilmesi gerektiğini kararında belirtmiştir.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/44560 E. 2018/9806 K. 20.06.2018 tarihli kararı şu şekildedir :
“…Sanık ... hakkında, katılan avukata karşı haciz işlemi sırasında, “senin gibi çirkef avukat görmedim” dediği anlatılarak, görevi yaptırmamak için direnme suçundan kamu davası açıldığı, yargılama sırasında sanığa TCK'nın 125/1-4. maddeleri uyarınca ek savunma hakkı verildiği, neticede sanık hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçundan beraat hükmü kurulduğu dikkate alındığında, CMK’nın 225 ve 226. maddelerine göre, hükmün iddianamede gösterilen suça ilişkin fiil ve fail hakkında verileceği, mahkemenin fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunma ile bağlı olmadığı, fiil değişmemiş olmakla birlikte, o fiilin hukuksal nitelendirilmesinde değişiklik olması halinde, sanığa ek savunma hakkı tanınarak, değişen suç vasfına göre hüküm kurulması mümkün olduğu halde, mahkemece sanığın kamu görevlisine hakaret suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken görevi yaptırmamak için direnme suçundan beraatine karar verilmesi…”
Şeklinde karar vermiştir.
Yukarıda izah ettiğimiz üzere avukatlık mesleği bir yanıyla serbest meslek bir yanıyla kamu hizmeti olduğu için haciz sırasında kendisine karşı yapılan hakaret Yargıtay tarafından kamu görevlisine karşı işlenmiş olarak kabul edilmiş ve görevi yaptırmama suçundan hüküm verilmesinin hatalı olduğuna karar vermiştir. İlgili kararda da görüleceği üzere kanun yollarına başvurmak yargılama sürecini oldukça etkileyen bir süreçtir. Ancak kanun yoluna başvuru yaparken ne için başvuru yapıldığının doğru şekilde tespit edilmesi hususu çok önemlidir. Bu sebeple yargılamanın her aşamasında alanında uzman olan bir avukatla çalışmak çok önemlidir.
Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!