Değer Kaybı Tespitinde Hasar Kaydı İncelenmelidir


Yazar: Stj. Av. Osman Alp ÜNAL & Av. Selçuk ENER
15.10.2024 17:44:55
Değer Kaybı Tespitinde Hasar Kaydı İncelenmelidir

Kazaya bağlı olarak hasar gören aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile hasarın onarılmasından sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki fark, değer kaybı zararı olarak kabul edilmektedir.

Aracın hasarsız haldeki ikinci el değeri tayini sonrası aracın markası, modeli, kilometresi, aracın kullanım amacı, hasarlı kısmın nitelik ve niceliği ile emsal satışlar dikkate alınarak araç tamir edildikten sonra serbest piyasa koşullarında kaza tarihindeki ikinci el satış değeri belirlenmektedir.

Söz konusu aracın önceden karışmış olduğu kazalarda oluşan eski hasarların dikkate alınıp alınmayacağı, yani geçmiş hasar kaydı araştırması yapılmadan hazırlanan bilirkişi raporunun hükme esas teşkil edemeyeceğine ilişkin hususu Yargıtay Karara bağladı.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2015/11705 E. 2016/1223 K. 08.02.2016 tarihli kararında

“…Ayrıca , davacı aracının dava konusu kazadan önceki tarihlere ilişkin iki ayrı hasarının daha bulunduğu, davalı … tarafından 21.09.2015 tarihli dilekçesiyle bildirilimiş olmasına rağmen, bu hususları da irdeleyerek araç değer kaybı hesabı yapılması yönünde bir inceleme yapılmadığı görülmektedir. Eksik incelemeye ve bu bakımdan hüküm kurmaya elverişli olmayan bilirkişi raporuna göre karar verilemez.”

Şeklinde içtihat etmiştir. Bu bakımdan değer kaybı incelemesi yapılırken araca ait eski hasar kayıtlarının bilirkişi raporuna konu edilmemesine itiraz edilmesi yerinde olacaktır.

Sigorta hukuku teknik bir alandır. İhtiyacınız halinde bu alanda uzman bir avukat ile çalışmanız gerektiği kanaatindeyiz

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!