DERHAL FESİH HALİNDE KIDEM TAZMİNATI
DERHAL FESİH HALİNDE KIDEM TAZMİNATI
İşçinin çalıştığı iş yerinden ayrılırken geçmiş hizmetlerine karşılık olarak verilen paraya kıdem tazminatı denir. İş Kanunu kıdem tazminatına hak kazanmak için bazı şartlar öngörmüştür. İşçinin işyerinden ayrılırken bir yıllık kıdeme sahip olması öngörülen şartlardan biridir. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanması için işyerinde en az bir yıllık süre ile çalışıyor olması gerekir. Peki kıdem tazminatı için aranan bir yıllık süre iş sözleşmesinin derhal fesih yoluyla sona erdirildiği durumda ne zaman son bulur ? Yargıtay bir yıllık sürenin derhal fesih hallerinde feshin bildirildiği tarihte sona ereceğini hükme bağlamıştır.
Yargıtay 9. HD. 2024/5138 E. 2024/6724 K. 05.04.2024 tarihli kararı şu şekildedir ;
“…Kıdem tazminatına hak kazanma noktasında en az bir yıllık çalışma yönünde yasal koşul, nispi emredici bir hüküm olarak değerlendirilmelidir. Buna göre toplu ya da bireysel iş sözleşmeleri ile en az bir yıl çalışma koşulu işçi lehine azaltılabilir. İşçinin işyerinde fiilen çalışmaya başladığı tarih, en az bir yıllık sürenin başlangıcıdır.
Yine iş sözleşmesinin imza tarihi yerine, fiilen iş ilişkisinin kurulduğu tarih, tazminata hak kazanma ve hesap yönünden dikkate alınması gereken tarihtir.
İşçinin kıdem ... bakımından aranan en az bir yıllık süre, derhal fesihlerde feshin bildirildiği anda sona erer. Kural olarak fesih bildirimi, muhataba ulaştığı anda sonuçlarını doğur. Bildirimli fesihler yönünden ise ihbar öneli süreye dahil edilir.
İşçinin işyerinde çalıştığı sırada aldığı istirahat raporları kıdem süresinden sayılmalıdır. Buna karşın, işçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.
İşçinin iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler, kıdem süresinden sayılmamalıdır. Örneğin ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz. İşçinin en az bir yıllık çalışması aynı işverene ait işyeri ya da işyerlerinde geçmiş olmalıdır…”
İş hukuku teknik detayları olan bir alandır. Hak kaybı yaşamamanız açısından alanında uzman bir avukata danışmak gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Saygılarımızla
Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!