DİJİTAL MESAJLAR TEK BAŞINA DELİL NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR


Yazar: Stj. Av. Gaye Amiklioğlu & Av. Selçuk Ener
16.12.2024 09:49:48
DİJİTAL MESAJLAR TEK BAŞINA DELİL NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR

DİJİTAL MESAJLAR TEK BAŞINA DELİL NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR

Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik yapılan faaliyet ispat faaliyetidir. Geçmişte gerçekleşmiş olayın ispatlanabilmesi için deliller toplanmaktadır. Çok çeşitli deliller mevcuttur. Kimi zaman delil toplamak için koruma yöntemlerine de başvurulmaktadır. Dijital delillerin toplanması da delil toplamak için başvurulan yollardan biridir. Özellikle bilişim suçları ile ilgili hususlarda bu delile sıklıkla başvurulmaktadır. Ancak dijital deliller yapıları itibariyle, diğer suçlarda elden edilen fiziksel delillere oranla kolay bozulabildikleri ve değiştirilebildikleri için mahkemeye sunarken doğrulanabilir şekilde sunmak gerekmektedir.

Yargıtay 4. CD. 2020/27697 E. 2023/264 K. 17.01.2023 tarihli kararında;

“…Sanık ile mağdurun evli oldukları ancak aralarındaki sorunlar nedeniyle bir süredir ayrı yaşadıkları, sanığın mağdurun cep telefonuna "Boğarım seni boğar." şeklinde mesaj attığı iddiasıyla sanık hakkında tehdit suçundan dava açılmış ise de, sanığın atılı suçu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle, sanığın mağdura yönelik tehdit suçunu işlemediği Yerel Mahkemece kabul olunmuştur.

…Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, mesajların cep telefonu ekran görüntüsü olarak dosyaya sunulması, çıktıların fotokopiden ibaret olması, mağdurun telefonunda asıllarının olmaması ve mesaj tespit tutanağının da bulunmaması nedeniyle O yer Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz sebeplerinin reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmış ve Yerel Mahkemenin takdir ve gerekçesinde hukuka aykırılık görülmemiştir.

…Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle ... Asliye Ceza Mahkemesinin kararında, O yer Cumhuriyet savcısı tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve dikkate alınan sair hususlar yönünden, herhangi bir hukaka aykırılık görülmediğinden O yer Cumhuriyet savcısının temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün, Tebliğname'ye uygun olarak, oy birliğiyle ONANMASINA…”

Şeklinde karar vermiştir. Bu kararla Yargıtay, dijital delillerin yapısı gereği değiştirilmeye müsait olmalarından dolayı tek başlarına delil niteliği taşımadığını kabul etti. Bu kararla birlikte tek taraflı olarak sunulan dijital delillerin, gerçekliği ve güvenilirliği araştırılmadan hükme esas alınmayacağını kabul etmek mümkündür.

Ceza hukukunda deliller, vakıanın ispatında çok büyük önem taşımaktadır. Bir delile dayanarak savunma yaparken veya iddiaya dayanak teşkil eden bir delil ileri sürerken dikkatli ve bilinçli olmak gerekir. Bu sebeple alanında uzman bir avukata danışmak büyük önem arz etmektedir.

Saygılarımızla

Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!