Emeklilik Sebebiyle İş Akdinin Feshi Her Şekilde Kıdem Tazminatına Hak Kazandırır


Yazar: Stj. Av. Osman Alp ÜNAL & Av. Selçuk ENER
20.09.2024 09:24:39
Emeklilik Sebebiyle İş Akdinin Feshi Her Şekilde Kıdem Tazminatına Hak Kazandırır

Kıdem Tazminatı, hukuk sistemimizde bazı şartlara bağlı olmak kaydıyla, belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince ödenen tazminat olarak karşımıza çıkmaktadır.

Emeklilik sebebiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağına dair bir şüphe tabii ki yoktur, peki emeklilik sebebi ile işten ayrılacak olan işçinin, iş sözleşmesi devam ederken başka bir işveren ile anlaşması, emeklilik sebebi ile kıdem tazminatı kazanma hakkını ortadan kaldırır mı? Bu sorunun cevabını Yargıtay 22. Hukuk Dairesi karara bağladı.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/27701 E. 2020/630 K. 20.01.2020 tarihli kararında da görüleceği üzere, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi;

“…İşçinin emeklilik sebebi ile iş sözleşmesini feshetmesinden kısa bir süre sonra, yeniden çalışmasını gerektirecek durumlar ortaya çıkabileceği gibi, işçinin bu hakkını kendisi için daha olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşündüğü bir başka işyerinde çalışma amacı ile de kullanması mümkündür.

Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yaş şartını da gerçekleştirmek sureti ile emekli olan işçilere sigorta destek primi ödeyerek çalışma imkanı tanındığı da dikkate alındığında, mülga 1475 sayılı Kanun'un 14/1-5 maddesindeki düzenleme açısından, kanun koyucunun amacının işçinin çalışma yaşamını fiili olarak sonlandırması olduğundan bahsedilemez.

Çalışmakta olduğu işyerinde yıpranmış olan ve bu arada sigortalılık yılı ile prim ödeme süresine ilişkin yükümlülüklerini tamamlayan davacının, kendisi için çalışma şartlarının daha olumlu olduğunu düşündüğü bir iş yerinde çalışma amacı ile bu hakkını kullanması halinde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesinde öngörülen dürüstlük kuralına aykırı davrandığı kabul edilemez.

Kanun ile tanınmış emeklilik sebebi ile fesih hakkının kullanması ile birlikte kıdem tazminatına hak kazanılacağının kabulü gerekir. Davacının hangi amaçla bu hakkı kullandığı, kıdem tazminatına hak kazanması açısından önem arz etmemektedir. Dolayısıyla davacının kıdem tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddi hatalı olup bozma sebebidir.”

Şeklinde içtihat ederek emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçinin, iş sözleşmesini başka bir işyerinde çalışmak için dahi sona erdirmesi durumunda, kıdem tazminatına hak kazanacağını vurgulamıştır. Söz konusu karara istinaden, çalışma hakkının temel insan haklarından biri olduğunu ve iç hukukumuzda da Anayasa ile korunduğunu unutmamak gerekir.

İş Hukuku niteliği gereği teknik uzmanlığı gerektiren bir alandır. Hak ve zaman kaybı yaşamamanız adına bu alanda uzman bir avukat ile beraber yol almanız gerektiği kanaatindeyiz.

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!