İcra Mahkemeleri Kararlarının İnfazı İçin Kesinleşme Şart Değildir
Kural olarak kişiler hukukuna, aile hukukuna ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara dair kararlar kesinleşmeden icra edilemez. İcra İflas Kanunu’nun 363. Ve sonraki maddelerinde ise icra mahkemelerince verilecek kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, ancak bunların infaz edilebilmesi için kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir.
İcra mahkemelerinde verilen kararların infaz edilebilmesi için kesinleşme şartı aranmakta mıdır? Bu sorunun cevabını Yargıtay 12. Hukuk Dairesi karara bağladı.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2016/4798 E. 2016/22785 K. 01.12.2016 tarihli kararında;
“…Bir başka deyişle, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorunlu değildir. Somut olayda, İcra Hukuk Mahkemesi’nin 2015 tarih ve 2015/84 E. 2015/144 K. sayılı kararı ile İcra Dairesi’nin 2014/622 Esas numaralı dosyası ile başlatılan takibin iptaline karar verildiği, borçlunun bu karara dayanarak hacizlerin kaldırılması isteminin icra müdürlüğünce reddedildiği görülmektedir. Bu durumda mahkemece, borçlu hakkındaki takibin iptaline karar verildiğine göre, icra müdürlüğü işleminin iptali ile hacizlerin kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken, dosya içeriğine uygun düşmeyen gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.”
Şeklinde içtihat etmiştir. Bu bakımdan takibin iptaline dair icra mahkemelerince verilen kararların infaz edilebilmesi için kesinleşmesi gerekmeyecektir.
İcra hukuku teknik ve uzmanlık gerektiren, hassas bir alandır. Yardıma ihtiyacınız olduğunda yetkin bir avukatla beraber yol almanız gerektiği kanaatindeyiz.
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!