İŞ YERİNDE ISITMA SİSTEMİNİN OLMAMASI HAKLI FESİH NEDENİDİR

İŞ YERİNDE ISITMA SİSTEMİNİN OLMAMASI HAKLI FESİH NEDENİDİR
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu md.4’te işverenin, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğu ve bu çerçevede mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapacağı belirtilmiştir. Aynı zamanda İş Kanunu md.24/2’de çalışma şartlarının uygun olmamasının işçi açısından haklı fesih nedeni olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtmiştir. İş yerinde ısıtma sisteminin çalışmıyor olması hususu da bu açıdan değerlendirildiğinde soğuk bir ortamın çalışmaya elverişli olmadığı Yargıtay ilgili hukuk dairesi tarafından da kabul edilmiştir.
Yargıtay 22. HD. 19.02.2019 tarihli kararı şu şekildedir;
“… Somut uyuşmazlıkta, davacı 16.10.2008 tarihinden itibaren yönetici vekili olarak ilgili işyerinde çalışmış olup iş sözleşmesinin sona erdirilmesi amacıyla 21.10.2013 tarihli istifa dilekçesi vermiştir. Davacı, işyerinin 31.05.2013 tarihinde diğer davalı K2'a devri sonrasında fiziki olarak yetersiz olan işyerinde daha yoğun şekilde çalıştığını, iş yükünün artması karşısında sağlık sorunları yaşadığını, sağlık sebebiyle ayrılma kararı aldığını ancak üst yöneticilerin ayrılma talebine cevap vermediklerini iddia etmiştir. Davacı tanıkları da işyerinde ısıtma sisteminin olmadığını, kendi imkanları ile ısınmaya çalıştıklarını, işyerinin soğuk olduğunu, üşüdüklerini, davacının bu sebeple sürekli olarak hastalandığını beyan etmişlerdir. İşyerinin çalışma koşullarının ağır olduğu, yeterli ısınmadığı mahkemenin de kabulündedir. Tanık beyanları ve tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, çalışma şartlarının iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olmadığı, devir öncesi devam eden olumsuz işyeri çalışma koşullarının devir sonrasında da devam ettiği, işyerinde sağlıklı çalışma koşullarının sağlanmadığı, davacı feshinin bu sebeplerle haklı nedene dayandığı anlaşılmakla kıdem tazminatının kabulü gerekirken reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”
( Yargıtay 22.HD. 2017/20315 E. 2019/3657 K. 19.02.2019 T. )
Çalışma koşullarının çalışmaya elverişli olmaması hali karardan da anlaşılacağı üzere haklı fesih sebebidir. Haklı fesih hallerinde bildirim sürelerine riayet edilmeden sözleşme derhal feshedilebilmektedir.
Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!