İŞE BAŞLATMAMA SURETİYLE FESİHTE İHBAR TAZMİNATI ÖDEMESİ YAPILMASI İÇİN GEÇERSİZ SAYILAN FESİH TARİHİNDE BU ÖDEMENİN YAPILMAMIŞ OLMASI GEREKİR
İŞE BAŞLATMAMA SURETİYLE FESİHTE İHBAR TAZMİNATI ÖDEMESİ YAPILMASI İÇİN GEÇERSİZ SAYILAN FESİH TARİHİNDE BU ÖDEMENİN YAPILMAMIŞ OLMASI GEREKİR
İşveren belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçinin sözleşmesini feshederken fesih bildirim sürelerine uymakla yükümlüdür. Fesih bildirim sürelerine uymadan iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde ihbar tazminatı olarak adlandırılan tazminatı ödemekle yükümlü olur. Ancak Yargıtay 9. HD, geçersiz sayılan fesih tarihinde işverenin bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshetmesi ve bildirim süresine ait ücreti tam olarak ödemesi halinde, işe başlatmama suretiyle fesih tarihinde yeniden ihbar tazminatı ödemesi yapılmayacağını karara bağlamıştır.
Yargıtay 9. HD 2023/9085 E. 2023/8074 K. 02.10.2023 tarihli kararı şu şekildedir;
Davacı işçi, davalı işverenden tarafından iş sözleşmesinin haksız olarak feshedilmesi üzerine açılan işe iade davasının lehlerine sonuçlandığını, ancak işe başlatılmadığını, işe iade davasını kazanmasına rağmen işe başlatılmamasıyla gerçekleşen fesih tarihindeki giydirilmiş emsal ücret üzerinden hesaplanacak fark ihbar tazminatının ödenmesini talep etmiştir. Adalet Bakanlığı tarafından, kesinleşen işe iade davası sonucunda davalı işverence işe başlatılmayan işçinin fark ihbar tazminatının faizi ile işverenden tahsiline karar verilmesinin istenmesi üzerine Mahkemece davanın kabulüne kesin olarak karar verildiğini, işverence davacıya, işe iade davası açılmadan önce ihbar tazminatı ödendiğini, işçiye bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat peşin olarak ödendiğinden dava konusu fark ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulünün hatalı olması gerekçesiyle kanun yararına bozma istemi ile Yargıtay’a başvuruda bulunulmuştur. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından yapılan incelemeye göre, geçersiz sayılan fesih tarihinde bildirim süresi usulüne uygun şekilde verilmiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ve eksiksiz ödenmiş ise ihbar tazminatının ödenmesi gerekmeyeceği, bir başka anlatımla, işçiye geçersiz fesih tarihindeki koşullara göre bildirim süresi tam ve eksiksiz olarak kullandırılmışsa işe başlatmama suretiyle fesih tarihinde yeniden bildirim süresi kullandırılması veya ihbar tazminatı ödenmesi yahut bildirim süresinin arttığı gerekçesiyle fark ihbar tazminatı ödenmesinin söz konusu olmayacağı ifade edilmiştir. Bu durumda işçiye 4857 sayılı Kanun’un 17’nci maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak bildirim süresine ait ücretin fesih sırasında peşin olarak ödendiği anlaşıldığından, iş mahkemesi tarafından davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kabulü hatalı olup, kararın kanun yararına bozulmasını gerektirmiştir.
İş sözleşmesi feshedilirken talep edilecek tazminatların tam ve eksiksiz bir şekilde belirlenmesi çok önemlidir. Bu sebeple, diğer uyuşmazlıklarda olduğu gibi iş hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarda da alanında uzman bir avukata danışmak büyük önem taşımaktadır.
Saygılarımızla
Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!