İşe İade Davası Sonucunda Başka İlde İşe Davet Teklifi Samimi Değildir


Yazar: Stj. Av. E. Barkın SOLHAN & Av. Selçuk ENER
12.07.2024 14:26:47
İşe İade Davası Sonucunda Başka İlde İşe Davet Teklifi Samimi Değildir

İşe iade davasının kabulü ile birlikte işveren işçiyi işe davet etmek zorundadır. İşçiye gönderilen işe davetin, işçinin gerçekten de işe tekrardan dönmesini amaç edinmelidir. İşverenin işçiye eski iş yerinden farklı bir ilde işe davet etmesi samimi bir davet değildir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015/3349 E. 2017/649 K. 05.04.2017 tarihli kararı şu şekildedir:

‘’…Öte yandan işe iade davası sonunda işçinin sözleşmenin feshedildiği şartlarla eski işine dönmesi asıl ise de, işe başlatma anına kadar işçi ücretlerine gelen artışlar ilave edilerek işe başlatılması ve yöntemine ve mevzuata uygun olarak gerçekleşen ücret değişiklik ve indirimlerinin de işe başlatma anında dikkate alınması gerektiği Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 15.07.2009 gün 2009/9-345 E. 2009/392 K. sayılı kararında benimsenmiştir.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde; davacı işçinin iş sözleşmesinin feshi üzerine açtığı işe iade davasının kabulüne dair verilen kararın taraf vekillerinin temyizi üzerine Yargıtay tarafından onandığı, akabinde davacının yasal süresi içinde işverene işe başlatılması için başvuruda bulunduğu, davalı işverenin ise daha önce çalıştığı işyeri kapandığından bahisle Zonguldak ilinde bulunan işyerinde işe başlaması gerektiğini bildirmesi üzerine davacı işçinin yapılan bu teklifin kötüniyetli ve işe başlatmama iradesinin bir göstergesi olduğu, eski işine iade olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürerek işverene bildirimde bulunduğu sabittir.

Dosyada yer alan SGK kayıtlarından davalı Cerit Güv. Sos. Hizm. Ltd. Şti.’nin davacı işçiyi İstanbul ilinde istihdam imkanı olmasına rağmen sırf İstanbul il sınırları dışında başka bir ilde bulunan işyerine davette samimi olmadığı, işe iade kararının maddi sonuçlarından kurtulabilmek amacıyla hareket ettiği sonucuna varılmıştır.

Hal böyle olunca, davalı işverenin işe davetinde samimi olmadığı, bunun sonucu olarak kesinleşen işe iade kararına rağmen davacı işçiyi işe başlatmadığı anlaşılmakla mahkemece işe başlatmama tazminatının hüküm altına alınması gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır…’’

Gerek dava süreci gerekse dava sonrasında işe iade süreçleri hukuki açıdan teknik konular olmakla nelerim samimi olup olmadığının değerlendirmesinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Hak kayıplarının önüne geçmek adına süreçleri alanında uzman bir avukatla yürütmekte fayda vardır.

 

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!