İŞE İADE TALEBİ İŞVERENE YAPILIR
İŞE İADE TALEBİ İŞVERENE YAPILIR
İş güvencesi kapsamında olan işçilerin iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilecekse feshin haklı veya geçerli bir sebebe dayandırılma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde yapılan fesih geçersiz fesih olur ve işçinin işe iade davası açma hakkı doğar. İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması halinde son tutanağın tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 hafta içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme işverence yapılan fesihte geçerli bir sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığını yönünde karar verirse işçi kesinleşen hakem veya mahkeme kararından itibaren 10 iş günü içinde işe iade talebinde bulunmalıdır. Buradaki karışıklık işe iade başvurusunun/talebinin işveren vekiline yapılıp yapılamayacağı hususundadır. İş kanununda bununla ilgili özel bir düzenleme yer almamakla birlikte Yargıtay, işveren vekilinin işe başlatma yönünde özel yetkisi olmadığı müddetçe kendisine yapılan işe iade başvurusunun geçersiz olacağını kabul etmektedir.
Yargıtay 9. HD. 2024/666 E. 2024/4688 K. 12.03.2024 tarihli kararı şu şekildedir ;
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile; işe başlatılma başvurusunun işverene yapılması gerektiği, işe başlatma iradesinin tamamen işverene ait olup yönetim ... kapsamında olduğu, davayı takip için verilen vekâletin kapsamı içinde de işe başlatma konusunda vekilin özel bir yetkisinin bulunmadığı, işçi vekili tarafından işverenin vekiline yapılan işe başlatılma başvurusunun geçersiz olduğu gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulü ile İlk Derece Mahkemesi hükmü kaldırılarak yeniden esas hakkında hüküm kurulmak suretiyle davanın reddine karar verilmiştir.
İşe iade talepli davalarda işlemlerin kanunun öngördüğü yasal süreler içinde yapılması gerekir. Süresi içinde yapılmayan başvurular zaman ve hak kaybına sebebiyet vermektedir. Herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukata danışarak bu sürecin yürütülmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Saygılarımızla
Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!