Kesinleşmiş Karar Varsa Tahkime Başvurulamaz.
Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta kuruluşları ile sigortalılar arasındaki uyuşmazlıkların, sigortacılık veya sigorta hukukunda ihtisas sahibi kişilerce kısa sürede ve daha düşük maliyetle çözülmesini sağlamak suretiyle mahkemelerin iş yükünü azaltmak amacıyla kurulmuş bir yargı merciidir. Davacı, taleplerini genel mahkemelere her zaman sunabilmektedir. Kanunda öngörülen bazı uyuşmazlıklarda ise, genel mahkemeler aracılığı ile dava açılabileceği gibi Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvurulabilir.
Peki genel mahkemelerde açılmış bir dava sonuçlandıktan sonra, ilamın yerinde görülmemesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulursa uyuşmazlığın akıbeti ne olur? Bu sorunun cevabını Yargıtay 17. Hukuk Dairesi karara bağladı.
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/1154 E. 2020/2405 K. 02.03.2020 tarihli kararında;
“…Kesin hüküm, 6100 sayılı HMK’nın 114/I-i. Maddesinde dava şartı olarak düzenlenmiştir. Dava şartı olan kesin hüküm nedeni ile davanın reddi için iki davanın taraflarının, konusunun ve dava sebeplerinin aynı olması gerekir.
Somut olayda, davacı tarafından işbu davanın açılmasından önce kendi asına asaleten ve yaşı küçük çocuğuna velayeten aynı olay nedeniyle destek tazminatı ödenmesi için davalı sigorta şirketine başvurulmuş, davalı sigorta şirketince toplam 49.674,27 TL ödeme yapılmış; bu miktarın yetersiz bulunması üzerine davacı tarafından kendi adına asaleten ve çocuğuna velayeten bakiye 40.955,31 TL destekten yoksun kalma tazminatının davalı sigorta şirketinden tahsili için sigorta tahkim komisyonuna başvurulmuş, başvurusu hakem heyetince reddedilmiş, ilgili kararın temyizi üzerine Dairemizin 28.11.2011 tarih ve 2011/10888 E. 2011/11330 K. sayılı kararıyla hakem heyeti kararı onanarak kesinleşmiştir. Hakem Heyetinin ilgili kararı tarafları, konusu ve sebepleri aynı olduğundan işbu dosyada davacı ile davalı A… Sigorta A.Ş. arasında kesin hüküm teşkil ettiğinden destekten yoksun kalma davasının A… Sigorta A.Ş. yönünden kesin hüküm nedeniyle dava şartı yokluğundan usulden reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.”
Şeklinde içtihat etmiştir. Bu kapsamda Sigorta Tahkim Komisyonunun kararları kesin hüküm teşkil ettiğinden, genel mahkemede tarafları, konusu ve sebepleri sigorta tahkim yargılamasıyla aynı olan dava, kesin hükmün varlığı sebebi ile usulden reddedilmelidir.
Sigorta hukuku uzmanlık gerektiren, teknik bir alandır. İhtiyaç duyduğunuzda alanında uzman bir Sigorta Avukatı ile birlikte yol alırsanız, hak ve zaman kaybı yaşama riskinizi en aza indirirsiniz.
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!