Kişisel İlişki Düzenlenirken Analık-Babalık Duygularının Tatmini De Önemlidir
Velayet verilirken ve kişisel ilişki düzenlenirken çocuğun yüksek yararının yanında ayrıca analık ve babalık duygularının tatmini de önemlidir. Aynı şekilde velayetin kendisine verildiği kişinin de kişisel hayatını da değerlendirmeye alarak bir düzenleme yapılmalıdır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2022/7354 E. 2022/7130 K.19.09.2022 tarihli kararı şu şekildedir.
“…1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-karşı davacı erkeğin tüm, davacı-karşı davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Kişisel ilişki düzenlemesinde çocuğun menfaatleri yanında analık ve babalık duygularının tatmini de esastır. Bu tatmin duygusu ile çocuğun yüksek yararı birlikte değerlendirilerek, çocuğun kişisel gelişimine en uygun düzenleme tercih edilmelidir. Somut olayda velayeti anneye verilen ortak çocuk 2014 doğumlu ... ile baba arasında her hafta sonu düzenlenen kişisel ilişki ortak çocuğun eğitim çağında olduğu bu nedenle çocuğun menfaatine uygun olmadığı gibi anneyi eve bağlayacak ve velayet görevinin ifasına da engel olacak niteliktedir. Daha uygun süreli kişisel ilişki tesisi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden bölge adliye mahkemesi hükmünün bu yönden düzelterek onanmasına karar vermek gerekmiştir (HMK m.370/2)…”
Yukarıdaki içtihattan anlaşılacağı üzere velayet hakkına hak kazanmak için taraflar çaba harcamakta hatta bazen bu durum bir rekabete döndürülmektedir. Velayet hakkını kazananın da kendi kişisel ihtiyaçlarını giderebilecek ve kişisel alana sahip olabilecek şekilde bir düzenleme yapabileceği çok düşünülmemektedir. Kişisel ilişki kurulurken de bu hususta düşünülerek taleplerde bulunulmalı veya protokol bu şekilde düzenlenmelidir. Bu sebeple gerek dava öncesi gerekse dava sırasında ve hatta davadan sonra da bir avukata danışılması veya sürecin bir avukat ile yürütülmesi elzemdir.
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!