PİŞMANLIK ETKİN DEĞİLSE TCK 168 UYGULANAMAZ


Yazar: Stj. Av. Osman Alp ÜNAL & Av. Selçuk ENER
06.02.2025 12:32:23
PİŞMANLIK ETKİN DEĞİLSE TCK 168 UYGULANAMAZ

Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir.  Etkin pişmanlıktan yararlanacak fail, suçunun olumsuz etkilerini gidermek için bir girişimde bulunmalı, failin suçtan duyduğu pişmanlık, basit bir üzülme derecesinde kalmamalı, bu pişmanlığın dış dünyaya yansıyan “etkin” bir yönü olmalıdır. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.

Etkin pişmanlık hallerinin hangi suçlarda uygulanacağı kanunda açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla etkin pişmanlık hükümleri TCK’da sınırlı olarak belirtilen suçlar açısından uygulama alanı bulabilecektir.TCK, Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunun etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suçlardan biri olarak düzenlemiştir. Peki kaba üst araması yapılmadan hemen önce, failin işlediği suçtan pişman olup suça konu maddeleri polise teslim ettiği hallerde, etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulabilecek midir? Yargıtay 10. Ceza Dairesi Karara bağladı.

 

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2024/6718 E. 2024/23883 K. 14.10.2024 tarihli kararında;

“...Olay, yakalama ve muhafaza altına alma tutanağına göre, sanık hakkında uyuşturucu madde sattığına dair istihbari bilginin mevcut olduğu, sanık kolluk görevlileri tarafından durdurulup suç unsuru sorulduğunda üzerinden çıkarmış olduğu uyuşturucu maddeleri teslim etmiş ise de kolluk görevlilerinin 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu kapsamında durumundan şüphelendikleri şüphelinin kimlik kontrolünü ve kaba üst yoklamasını yapmalarının yasal görevleri olduğu, sanık tarafından üzerinde uyuşturucu madde olduğu söylenmese dahi kaba üst yoklamasıyla suç konusu uyuşturucu maddelerin miktarına göre ele geçirilmesinin mümkün olması karşısında, sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmamasının yerinde olduğu belirlenmekle.”

Şeklinde içtihat etmiştir. Bu bakımdan Yargıtay 10. Ceza Dairesi, üst araması yapılmadan hemen önce maddeleri teslim eden faile etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanamayacağını, her ne kadar etkin pişmanlık hükümleri, işlenen suç bakımından uygulama alanı bulabilecekse de somut olayda var olan pişmanlığın etkin olmadığını belirlemiştir.

Görüldüğü üzere Ceza Hukuku teknik bir alandır. İhtiyaç duymanız halinde Uzman bir Ceza Avukatı tarafından yardım almak, büyük hak kayıplarının önüne geçebilecektir.

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!