RAPORLU OLAN İŞÇİNİN HASTALIĞINA ENGEL OLMAYAN AKTİVİTEDE BULUNMASI FESHE GEREKÇE OLMAZ
Haklı nedenle fesih hakkı, dürüstlük kuralları gereği iş ilişkisini sürdürmesi kendisinden beklenemeyecek tarafa belirli veya belirsiz süreli iş akdini derhal feshetme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır. İş kanunu md.25’te iş sözleşmesinin hangi hallerde haklı nedenle feshedilebileceğini düzenlemiştir. Yerleşik içtihatlar uyarınca raporlu iken herhangi bir sosyal aktiviteye katılmak ve bunu sosyal medya hesaplarında paylaşmak ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık olarak kabul edildiği için bu durumun işveren açısından haklı fesih nedeni oluşturacağı kabul edilmektedir. Ancak aşağıda yer vereceğimiz BAM kararı uyarınca işçinin uzun süren bir rapor alması sebebiyle işyerine gitmemesinin, bu süre zarfı içinde maç izlemeye gitmesinin ve bunu sosyal medya hesaplarında paylaşmış olmasının haklı fesih nedeni oluşturmayacağına karara vermiştir.
Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 11.HD 2024/951E. 2024/1275K. 29/05/2024 tarihli kararı şu şekildedir:
"Yerleşik Yargıtay içtihat ve uygulamaları gereğince davacı işçinin iş sözleşmesinin haklı sebeple sona erdiğine ilişkin ispat yükü davalı işveren üzerindedir.
Dosya kapsamı, tarafların iddia ve savunmaları ve tanık beyanları bir bütün olarak ele alındığında; davacının 13.09.2022-27.10.2022 tarihleri arasında ameliyat geçirmesi nedeniyle iş göremezlik raporu aldığı ve işveren tarafından davacının 13.09.2022-27.10.2022tarihlerinde raporlu iken 23 Ekim Pazar günü İstanbul’a giderek lig maçına katıldığı gerekçesi ile iş akdinin feshedildiği görülmüş olup, dinlenen davalı tanıkları davacının sosyal medya üzerinden katıldığı futbol maçından görüntü paylaştığını bunun davacı yerine çalışan işçiler üzerinde rahatsızlık oluşturduğunu beyan etmişlerse de; feshe konu olayın İş Kanunu 25/II kapsamında değerlendirilemeyeceği tüm bu nedenlerle davalı işveren tarafından haklı ve geçerli fesih şartlarının oluştuğunun ispatlanamadığı anlaşılmıştır."
İş sözleşmesinin feshedilebilmesi için gerekli ihbar sürelerine uyulması aynı zamanda kanunda belirtilmiş olan geçerli veya haklı sebeplerin meydana gelmesi gerekmektedir. Aksi halde işçinin tazminat hakkı doğmaktadır. Her olayın dinamiği kendine has olduğu için talep edilecek tazminatlar somut olayın özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukatla sürecin yönetilmesi büyük önem arz etmektedir.
Stj. Av. Gaye AMİKLİOĞLU & Av. Selçuk ENER
Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!