Taraflardan Birinin Ölümü Halinde Kusur Belirlemesi Yönünden Mirasçıları Tarafından Davaya Devam Edilebilir


Yazar: Av. Bilge İŞ & Av. Selçuk ENER
04.07.2024 17:03:25
Taraflardan Birinin Ölümü Halinde Kusur Belirlemesi Yönünden Mirasçıları Tarafından Davaya Devam Edilebilir

Taraflardan birinin ölümü halinde dava konusuz kalmaktadır. Taraflardan birinin mirasçıları tarafından kusur belirlemesi yönünden davaya devam edilmek istenmesi halinde ise davaya devam olunur. Mirasçılara bu hakkın verilmesinin sebebi bazı sebeplerden dolayı taraflardan birine kusur yüklenmesi sonucu kusurlu taraf aleyhine miras payları değişmekte ve tazminata hükmedilmektedir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi,  2022/5041 E. 2022/7227 K. 20.09.2022 tarihli kararı şu şekildedir.

“…Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadının mirasçısı tarafından evliliğin boşanmayla sona erdiğinin tespiti gerektiği, kusur belirlemesi ve murisin reddedilen tazminat talepleri yönünden; davacı erkek tarafından ise katılma yoluyla açmış oldukları boşanma davasından feragat ettiklerinden davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmesi gerektiği yönlerinden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

İlk derece mahkemesi tarafından erkeğin evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuki nedenine dayalı boşanma davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına, tarafların tazminat taleplerinin eşit kusur nedeniyle ayrı ayrı reddine karar verilmiş, hükme karşı davalı kadın tarafından boşanma ve ferileri yönünden istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. Bölge adliye mahkemesince taraflara yüklenen kusurlara ilişkin vakıalarda bir takım değişiklikler yapılmış, yine de boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafların eşit kusurlu oldukları belirtilerek davalı kadının kusura yönelik istinaf talebinin kabulüne diğer istinaf taleplerinin ise esastan reddine karar verilmiş, temyiz süresi içerisinde davalı kadının vefatı üzerine hüküm davalı kadının mirasçısı ile davacı erkek tarafından yukarıda sınırlandırıldığı şekilde temyiz edilmiştir.

Dosyada yer alan nüfus kaydı ve Kadıköy 3. Noterliğinin 13.01.2022 tarihli mirasçılık belgesinin incelenmesinde; davalı ...'un boşanma kararı verilmesinden sonra hüküm henüz kesinleşmeden önce 09.01.2022 tarihinde öldüğü anlaşılmaktadır. Bu halde evlilik ölümle sona ermiş, erkek tarafından açılan boşanma davası konusuz kalmıştır. Davalı kadının mirasçılarından ..., vekili aracılığıyla dosyaya sunduğu temyiz dilekçesinde Türk Medeni Kanunu'nun 181/2. maddesi gereğince kusur belirlemesi yönünden davaya devam etmek istediklerini beyan etmiştir. Bu durumda mahkemece, davalı kadının mirasçıları davaya dahil edilerek, konusuz kalan boşanma davası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmek ve kusur belirlemesi bakımından davaya devam edilerek, sağ kalan eşin boşanmaya sebebiyet verecek derecede kusurunun bulunup bulunmadığı hususunda da bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir…”

Yukarıdaki içtihattan anlaşılacağı üzere ölüm ile birlikte dava konusuz kalmakta olduğu için mirasçılar bu haklarından haberdar olmamaktadırlar. Bu haklarından genelde mal paylaşımı sırasında haberdar olmakta olup haksız yere ölen kişinin mirasından pay alan eş ile yaşanan çatışmalarda sorun çıkmaktadır. Bu hak kayıplarının önüne geçmek için bir avukata danışmak gerekmektedir. Bu sebeple gerek dava öncesi gerekse dava sırasında ve hatta davadan sonra da bir avukata danışılması veya sürecin bir avukat ile yürütülmesi elzemdir.

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!