UYUŞMAZLIK DOĞMADAN ARABULUCULUK KURUMU İŞLETİLEMEZ


Yazar: Stj. Av. Osman Alp ÜNAL & Av. Selçuk ENER
24.12.2024 17:47:14
UYUŞMAZLIK DOĞMADAN ARABULUCULUK KURUMU İŞLETİLEMEZ

Arabuluculuk kurumu mevzuatımızda hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanacak olan uyuşmazlığın daha hızlı giderilmesini sağlayan bir çözüm yolu olarak yer almaktadır. Arabuluculuk anlaşamama tutanaklarının bağlayıcılığı da bu kapsamda somut bir uyuşmazlığın varlığına bağlıdır. Taraflar arasında uyuşmazlığın varlığının tespiti de bu bakımdan büyük önem taşımaktadır. İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi karşısında işverenin, direkt olarak ihtiyari arabuluculuk kurumuna başvurması uygulamada sık rastlanan bir durumdur. Peki söz konusu iş ilişkisinden kaynaklanan tazminat kalemleri hususunda tutulan arabuluculuk tutanaklarının bağlayıcılığı var mıdır? Yargıtay 9. Hukuk Dairesi karara bağladı.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2024/10147 E. 2024/13332 K. 10.10.2024 tarihli kararında;

“…Dairemize intikal eden dosyalardan, taraflar arasında henüz bir uyuşmazlık bulunmamasına rağmen, işverence başlatılan arabuluculuk süreci sonunda anlaşma belgesi düzenlenmesi şeklinde bir uygulamaya sıklıkla başvurulduğu anlaşılmaktadır. 6325 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinde arabuluculuğun hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanacak bir çözüm yolu olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle öncelikle taraflar arasında bir hukuk uyuşmazlığının varlığı, arabuluculuğun ön koşuludur. Ortada somut bir uyuşmazlık bulunmadığı hâlde ihtiyari arabuluculuk yoluyla düzenlenen son tutanağın veya anlaşma belgesinin, 6325 sayılı Kanun’un 18 inci maddesinin beşinci fıkrasında öngörülen bir belge anlamında değerlendirilmesi mümkün değildir.”

Şeklinde içtihat etmiştir. Bu kapsamda taraflar arasında bir uyuşmazlığın varlığından söz edilebilmesi için taraflardan birinin diğer tarafa karşı alacak, tazminat ve işe iade gibi bir hak iddiasında bulunması, bunu ileri sürmesi, ancak karşı tarafın bu iddiaları kabul etmemesi sonucunda bir anlaşamama durumu meydana gelmiş olmalıdır. Arabuluculuk, iş sözleşmesinin sona erdirilmesi ve feshin sonuçsuz bırakılması için bir araç olarak kullanılamaz.

Görüldüğü üzere İş Hukuku teknik detaylarla çevrili bir alandır. Yardıma ihtiyaç duymanız halinde alanında uzman bir İş Hukuku avukatı ile beraber yol almak, kanaatimizce büyük hak kayıplarının önüne geçecektir.

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!