YAKLAŞIK İSPAT MOBBİNGİ KANITLAR


Yazar: Stj. Av. Osman Alp ÜNAL & Av. Selçuk ENER
23.12.2024 17:33:27
YAKLAŞIK İSPAT MOBBİNGİ KANITLAR

Çalışma yaşamında hep var olan fakat görmezden gelinen mobbing birçok iş yerinde hâlâ çok sayıda çalışanın kabusu olmaya devam etmektedir. Psikolojik baskı, yıldırma, bezdirme anlamına gelen mobbing, çalışma hayatı içinde farklı şekillerde görülebilmektedir. Mobbing, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş Yerlerinde Psikolojik Taciz Bilgilendirme Rehberi’nde “İş yerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışların bütünüdür” şeklinde tanımlanmaktadır.

İş Hukuku alanında mobbing’in ispatı hususu sürekli tartışılmıştır. Günümüzde bu tartışmalar halen doktrinde ve uygulamada güncelliğini korumaktadır. Peki mobbing nasıl ispat edilir? Mobbingin ispatı için kesin ispat mı aranmaktadır?

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2019/1136 E. 2019/4695 K. 17.10.2019 tarihli kararında;

“...Psikolojik taciz (mobbing) kavramı, bireylere üstleri, eşit düzeyde çalışanlar ya da astları tarafından sistematik biçimde uygulanan her tür kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama vb.. davranışları içermektedir. Öte yandan ispat kurallarının zorlanan sınırları usul hukukunda yeni arayışlara yol açmıştır. Emare bu anlayışın bir sonucudur. Olayların tipik akışı, tecrübe kuralları göz önüne alındığında varılacak sonuçla ispat gerçekleşir. Başka bir anlatımla bu ilk görünüş ispatıdır. Somut olayda, davacı, davalıların kendisini istifa ettirmeye çalıştıklarını, mesleki yetersizliğine ilişkin dedikodular yaptıklarını, iş yükünü arttırmaya çalıştıklarını, onur kırıcı üslup takındıklarını, sık sık odalarına çağırıp bağırdıklarını ileri sürmüştür. Mobbinge dayalı iddialarda kesin ispat koşulu aranmamakla birlikte yaklaşık ispat aranmaktadır.”

Şeklinde içtihat etmiştir. Bu kapsamda mobbingin varlığının kabulü için işçiye karşı gerçekleştirilen psikolojik baskının kesin ve net bir şekilde ispatı aranmamakta, yaklaşık olarak ispat edilmiş mobbing, yasal sair mevzuata göre sonuç doğurmaktadır.

İş Hukuku, çalışma şartları, fesih sebepleri, talep edilebilecek tazminat kalemleri ve ispat hukuku bakımından teknik detaylarla çevrili bir alandır. Yardıma ihtiyaç duyduğunuzda alanında uzman bir İş Hukuku Avukatı ile beraber çalışmak, işçi ve işverenlerin hak ve zaman kaybı yaşamaması adına kritik önem taşır.

Ener Avukatlık Bürosu ile +90 212 570 4046 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz!